Oppdal fjellmaraton | Guide | Norges beste terrengløp

Opplev landskapsvernområdet i Gjevillvassdalen og vakre Trollheimen. Gled deg til flytstier med flott utsikt i høyfjellsterreng. Du får også bratte bakker, elvekryssinger og utfordrende nedstigninger.

Tekst: Bjørnar Eidsmo

På Oppdal fjellmaraton er 80 prosent av løypa over skoggrensa. Samtidig går den ikke så høyt at det blir steinur. Etter Storgruvpiken kan du kose deg på denne suverene stien. Foto: Stinius Hoseth Skjøtskift

Oppdal Fjellmaraton er en del av Sidespors løpsguider om Norges beste terrengløp. Dette er en meget godt organisert konkurranse i flott natur. Den passer både deg som vil prøve et skikkelig fjelløp på sti for første gang, og deg som er mer erfaren. Sleng deg med om det frister med åpent terreng med lettløpte stier, noen seige bakker som gir belønning fra toppen og lekne utforbakker som utfordrer dine ferdigheter.


Dette er nok mitt favorittløp. Strekningen langs ryggen fra Storgruvpiken må være blant Norges fineste løpestier. Der er det nydelig utsikt og lettløpt fjellterreng med slak kupering.
— Marianne Bakken, deltaker i 2019 og 2021

Fakta om Oppdal fjellmaraton

Neste løp: Lørdag 31. august 2024
Sted: Trollheimen med målgang i Oppdal
Påmelding åpner etter påske
Arrangør: Enern Oppdal

Kartgrunnlag: Gaia GPS

Høydekurven for 42 km. 22 km følger samme ruta to mil ut i denne. Kilde: Strava


42 KM

  • Tid: Lørdag 27. august 2022

  • Stigning: 2200 meter

  • Startsted: Gjevilvasshytta

  • Mål: Oppdal sentrum

  • Matstasjoner: 4 + i mål

  • Pris: 495 kr (2017)

Første etappe fra Gjevilvasshytta til DNT er innover Gjørdøldalen. Etter 6 kilometer svinger løypa østover og opp mot Høghøa og Grønhøa. Deretter fortsetter du til Skardalen opp Remma og fremover mot Stensesbruna. Siste etappe går over Vålåstadhåmmåren, Ørsnipen og deretter videre mot Oppdal sentrum. 
Løypebeskrivelse 42 km (enern.com) 

22 KM

  • Tid: Lørdag 27. august 2022

  • Stigning: 1100 meter

  • Startsted: Skardalen

  • Mål: Oppdal sentrum

  • Matstasjoner: 2 + i mål

Her følger du den andre halvdelen av 42 km løypa fra Skardalen, opp Remma, og fremover mot Stensesbruna, over Vålåstadhåmmåren, Ørsnipen og deretter videre mot Oppdal sentrum. 

Løypebeskrivelse 22 km (enern.com) 


Regler

  • Krav til sekk med obligatorisk utstyr: mat, drikke, vindjakke, lue/pannebånd/buff, hansker og mobiltelefon.

  • Staver, hodetelefoner og rumpetaske i stedenfor sekk er ikke tillatt.

  • 18-års aldergrense


Det arrangeres også Fjellmila. Dette er en rute på 11 km med 700 meter stigning. Fjellmila samler en stor bredde løpere med både spreke barn og ungdommer, samt trimmere som tar det som en tur. Ungdomsklasser 13-15 år. Anbefalt nedre aldersgrense er 10 år. Barn under 13 år skal følges av voksne.


Erfaringer

Marianne Bakken deltok i 2019 og 2021. Her deler hun noen av sine erfaringer med Sidespors lesere:

Organiseringen av dette løpet er helstøpt. Bemanning og informasjon er god. Stemingen ved start på Gjevilvasshytta var helt spesiell, med morgentåke på vannet og sol på fjelltoppene. Det er ellers super stemning både underveis og i mål.

Det aller beste med dette løpet er strekningen langs ryggen fra Storgruvpiken, det må være blant Norges fineste løpestier! Nydelig utsikt og utrolig lettløpt fjellterreng med slak kupering, som varer ganske lenge.

Et morsomt øyeblikk var da jeg ble møtt med trompetspill ved sjekkpunktet på Remmasætra ca halvveis på maraton. Jeg ble i så godt humør at jeg sang med.

Et parti som var overraskende tungt, er rett etter toppen av selve monsterbakken (ved 10 km/ 30 km). Her fortsetter det slakt oppover et par kilometer til, noe som kan oppleves tøft både for hodet og beina så seint i løpet.

Det er ikke lov å bruke staver. Dette fikk jeg med meg litt for sent første året. Jeg hadde gjort all bakketreningen min med staver.


Arrangørinfo

Nettside: Oppdal Fjellmaraton
Facebook: Enern Oppdal
Instagram: Enern Oppdal


Bilder som viser hva du kan oppleve

Dette er fra 2021.

Om du bor i lavlandet med glatte røtter og stein i stiene vil du elske å løpe her. Foto: Stinius Hoseth Skjøtskift

STIBYGGERE: Arrangørene forteller at 45.000 sauer på beite bidrar til å holde fjellstiene ved like. Foto: Stinius Hoseth Skjøtskift

SJUMILSSTØVLER: Slik ser det ut når du løper på flytsti i Trollheimen. Foto: Stinius Hoseth Skjøtskift

STIBYGGERE 2: Noen mener reinsdyr lager bedre stier enn sauer da de har et mål for turen. Hva er din erfaring? Foto: Stinius Hoseth Skjøtskift

Løypa er godt merket med flagg i lav høyde. Foto: Stinius Hoseth Skjøtskift

STIBYGGERE 3: Staselige omgivelser, flytsti og strøkent vær bidrar til å gjøre løpingen til en fornøyelse. Foto: Stinius Hoseth Skjøtskift

Den bratteste bakken ned er nok her etter 30 km på fjellmaraton, og etter 10 km for halvmaraton. Husk å spar litt krefter til stigningen som følger. Foto: Enern Oppdal/ Ola Hoseth Kosberg

En enkel plankebru gjør elva enkel å krysse. Foto: Enern Oppdal/ Ola Hoseth Kosberg

Hvem er det som tramper på min bru? Foto: Enern Oppdal/ Ola Hoseth Kosberg

Etter elvekryssingen skal du opp en lang bakke med rundt 350 meter stigning. Foto: Enern Oppdal/ Ola Hoseth Kosberg

Kanskje du har stått på brett eller ski her? Siste del av løpet er i Vangslia og Ådalen der Oppdal skisenter er. Foto: Ola Hoseth Kosberg

Her ser du et godt eksempel på hvordan armene kan hjelpe deg å holde balansen. Disse to kvinnene ser ut til å koordinasjonen på plass. Foto: Ola Hoseth Kosberg

De siste kilometerne er nedover, men her kom det en liten stigning likevel slik det ofte gjør. Foto: Ola Hoseth Kosberg

Les mer 

Sosiale medier


Slik kan du støtte Sidespor.no

Om du ønsker å støtte videre innholdsproduksjon og driftsutgifter til nettsiden har du to muligheteter:

Vipps: Du kan gi en valgfri sum til Vipps konto 620680. Kontoen heter Sidespor.no.

Patreon: For kun 30 kr i måneden får du tilgang til eksklusivt innhold på patreon.com/sidespor og er med å støtte arbeidet med nettsiden Sidespor.

Forrige
Forrige

Molde7topper og M7ultra | Guide | Norges beste terrengløp

Neste
Neste

Blefjells beste | Guide | Norges beste terrengløp