Oslo Trail Challenge | Guide | Norges beste terrengløp

Utsikt fra Kjerkeberget sørover mot Bjørnsjøen en junidag. Foto: Bjørnar Eidsmo

Løpet tar deg gjennom store deler av Nordmarka før du bikker østover mot Romeriksåsene. Underveis passerer du steder som Kollern, Katnosa, Kjerkeberget og Kikutmassivet.

Tekst: Bjørnar Eidsmo

Dette løpet inngår i Sidespors guider om Norges beste terrengløp. Konkurransen tar deg ut på noen av Nordmarkas beste løpestier og fineste koller.

Jeg deltok i 2021 på 55 km distansen. Da var marka gjennomvåt etter enorme mengder regn. Bekker fant nye løp og ble noen steder store som elver. Et par steder var det vanskelig å se dybden, noe som førte til at vannet kunne gå opp til livet om du krysset på feil sted slik som meg. Dermed ble det et plaskeløp, og det er jo morsomt også. Som kjentmann i disse skogene var det gøy å se håndverket som ligger bak valget av hvilke stier vi skulle løpe på.

200 km distansen innebærer å løpet gjennom natten fra fredag. 100 km starter lørdag morgen. Disse to distansene følger samme rute og er stappfulle av godbiter når det gjelder markasti. Samtidig kan stiene i marka kreve mye av bein, kropp og hode, så det gjelder å være godt forberedt.

Jeg liker at løpet er kortreist og lokalt for mange. Samtidig får du virkelig villmarksfølelsen nord i Nordmarka. Så er det mange tekniske partier i løypa, men fortsatt løpbart. Løpet kommer også på et tidspunkt der høsten akkurat har gjort seg gjeldende og det skaper en magisk stemning i skogen.
— Tobias Dahl Fenre, vinner OTC 55 i 2020 og 2021

START OTC 55 km 2021: Fra venstre Kristoffer Eftedal (delvis skjult), Tobias Dahl Fenre, Paul Ogier og Aasmund Kjøllmoen Steien. Det var disse som var de fire raskeste i mål. Foto: Bjørnar Eidsmo


Fakta om Oslo Trail Challenge

Alle rutene er umerket.
Arrangør: Langt og lenge ved Mona og Einar

55 km

Neste løp: 28. september 2024
Stigning: 1800 meter
Nedstigning: 2100 meter
Start: Mylladammen, Lunner
Mål: Veståsen skole, Gjerdrum
Matstasjoner: Ingen. Du får enkel mat i mål.
ITRA-poeng: 2

100 km

Neste løp: 28. september 2024
Stigning: 3700 meter
Nedstigning: 4000 meter
Start: Myllsdammen, Lunner, lørdag 2. oktober
Mål: Veståsen skole, Gjerdrum
Matstasjoner: Ingen, bortsett fra i mål
ITRA-poeng: 4

Rute 100 og 200 km: Kartgrunnlag Gaia GPS


200 km (100 km tur-retur)

Neste løp: 27. september 2024
Stigning: 7600 meter
Nedstigning: 7600 meter
Start: Veståsen skole, Gjerdrum
Mål: Veståsen skole, Gjerdrum
Matstasjoner: Ja, det er én matstasjon ved vending på Mylla. Der får du varm og kald mat, snacks, kaffe, cola og frukt. Dette er eneste stedet support fra andre er lov. Du får også enkel mat i mål.
Pris: 1100-1500 kr
ITRA-poeng: 6

Et høydepunkt er å løpe over Kikutmassivet med Askehøgda, Porthøgda og Kikuttoppen. På ryggen er det en fin blandingsskog som er sjelden å se på kollene i Nordmarka. Dette seljetreet er spesielt flott. Foto: Bjørnar Eidsmo

Ruta tar deg gjennom fine områder i Nordmarka fra Mylla i nord til Kikutstua ved Bjørnsjøen i sør. For 55 km, 100 km, og returen på 200 km dreier ferden derfra østover til Nittedal og søndre del av Romeriksåsen.


Hjelp underveis

Det er ingen matstasjoner, og det er ikke tillat å motta hjelp, mat, eller drikke underveis. Unntaket er på 200 km der du kan ha medhjelper og dropbag ved vending på Mylla dam.


Navigering

Løypene er ikke merket. Du er selv ansvarlig for å følge løypa, enten ved å bruke GPS-spor eller kart. GPX-filer finner du på arrangørens nettside. Last de ned i god tid i forveien, og sjekk at klokka klarer å vise den.

Å sette seg godt inn i ruta på forhånd er til stor hjelp. Flere stedsnavn langs ruta vil du finne igjen på skilt der du følger blåsti. Husk å trene på å bruke utstyret ditt for å følge en rute. Jeg har god erfaring med å bruke en klokke til å følge ruter, men klokka kan gå tom for strøm. Derfor må du være forberedt på å lade klokka underveis. Tenk på hvordan du kan lade og navigere samtidig. Det kan være lurt å ha et kart med ruta tegnet inn i tillegg.

Vær også obs på det ikke er mobildekning i hele løypa. Ved bruk av mobilen som hjelpemiddel for kart, husk å laste ned kart offline. Dette kan du gjøre i apper som Suunto (lagrer kart i minnet når du bruker det online), Norgeskart friluftsliv, Gaia GPS og Fatmap.

Næring og drikke

Å ha med tilstrekkelig med medbrakt næring, inkludert salter, er avgjørende for dette løpet. Salter vil du kunne få i sportsdrikker, gels og i naturlig mat.

Pass på å fylle vann på strategiske steder, og der vannet er rent. Det er lurt å studere ruta og se etter bekker på kartet. Samtidig kan bekker ha tørket ut. Noen tips retning nordfra: Opp mot Kollern er det beiteområder. Dersom det fortsatt er dyr der anbefales det å unngå etterfylling av vann fra bekker der.

Mellom Katnosa og Kjerkeberget skal det være noen bekker. På vei ned fra Kjerkeberget er det vanligvis et par bekker. Dette kan være et siste sted for rent bekkevann på en stund. Et unntak er når du like etter kommer ned til Sandungen. Der passerer du en elv. Du kan gå ned til elva på høyre side før du krysser brua. Det kan være beitedyr der, men elva er såpass stor at jeg har vurdert det som trygt før. For å være på den helt sikre siden trenger du rensefilter. Katadyn og Salomon har softflasker med dette. Jeg er usikker på om det er vann i bekkene opp mot Sandungskollen nå. På vei ned fra Kikuttoppen har jeg funnet en god bekk tidligere.


Påmelding, ruter og mer informasjon

Oslo Trail Challenge (langtoglenge.no)
Obligatorisk utstyr (pdf fra 2021 - sjekk om den er fornyet)
Facebook: Oslo Trail Challenge


Forrige
Forrige

Lofoten Ultra-trail | Guide | Norges beste terrengløp

Neste
Neste

Soria Moria til Verdens Ende | Guide | Norges beste terrengløp