Terrengløpesko 2025 - Tester og anbefalinger til sti, fjell og ultra
Vi har ulike føtter, kropper, løpestiler, ambisjoner og steder vi løper. Mye er derfor individuelt når det gjelder hva slags sko som gir oss den gode følelsen. Her får du anbefalinger av sko og råd om valg.
Terrengløpesko bør fungere på alle slags underlag. Slik som her på på Andøya der jeg løp på både sand, gress, jord, grus, asfalt, rullestein og berg på samme tur. Det ble også partier med bratt klyving. Foto: Bjørnar Eidsmo
Innhold i artikkelen
Anbefalte løpesko for ultradistanser, terrengløping og fjelløping
Råd om hvordan velge terrengløpesko
Lenker til terrengløpesko
Hvilke sko som fungerer for deg kommer an på hva slags føtter du har, hvilke værforhold du skal løpe i, hvilket underlag du løper på og hva slags erfaring du har. Det aller viktigste er å bruke sko med en riktig passform for dine føtter og som gir deg en god følelse.
Å slite ut skoene du allerede har er også en god ting. Se flere råd om valg av sko under disse produktomtalene.
Anbefalte terrengsko for ultraløp
Norda 001
Foto: Norda
Norda er basert i Quebec i Canada. Norda 001 skoene er i en høy prisklasse, men leverer samtidig til gangs for lange løpeturer og krevende terreng.
Jeg brukte dem under Xreid Trollheimen. Da løp jeg på alle slags underlag som trøndemyr, fjell, snø, ur, stein, barnålsti, grus, søle og asfalt. Skoene opplevdes som meget stabile, stødige, behagelige og trygge med tanke på grep. Jeg bruker dem også i Lillomarka om jeg ønsker en allsidig, komfortabel og morsom sko der.
Skoene sitter godt på foten, også i bratte utforbakker. Dette er en favoritt.
Holdbarhet: Jeg brukte det første paret ca 900 km. De holdt seg godt. Noen av knastene var da slitt godt ned. Nå er jeg på andre paret.
Dropp: 5 mm
Sålehøyde hæl/ tå: 26 mm/ 21 mm
Vekt: 230 g dame og 270 g herre
Tåbeskyttelse: Ja
Innersåle: Ja
Rockplate: Nei
Drenering: Meget bra.
Såle: Vibram® Megagrip som gir godt grep.
Pris: 3200 kr
Du finner Norda sko på Moniker Sport og Hunting Lodgde i Oslo, og i flere nettbutikker.
Nordarun.com
VJ Lightspeed
VJ Lightspeed er en lett løpesko til terrenget med et meget godt grep. Skoene har et moderne skum og er en rask sko når du skal bevege deg fort på og utenfor stiene.
Denne gang har VJ også laget et design som ser bra ut. Jeg har testet skoene i konkurranse på sti, og på treningsturer i Lillomarka. Med disse skoene har jeg full kontroll på underlaget, og kan virkelig gi på nedover. De er et meget godt valg om passformen passer for deg. Du velger om du vil bruke sålene som følger med. Jeg har testet både med og uten. For mine føtter fungerer dessverre ikke passformen på disse skoene helt, da jeg får et trykkpunkt under foten og på siden. Andre løpere jeg kjenner som bruker denne skoen har ikke hatt dette problemet.
Fakta
Dropp: 6
Såle hæl/forfot (mm): 29/23
Vekt: 240 gram (str 42, uten såle, egen måling)
Høyde knaster: 3,5 mm
Unisex
Størrelse: Normal
Pris: 2800 kr
VJ Lightspeed (vjshoes.no)
Arc’teryx Norvan LD4
Arc’teryx Norvan LD4 - Herre
Status test: Pågår
Arc'teryx Norvan LD 4 er den fjerde versjonen av Arc’teryx sin løpesko for lange distanser.
Dette er en videreutvikling av LD 3, med flere forbedringer og justeringer basert på tilbakemeldinger fra løpere.
Sammenlignet med LD3 har skoene nå 4 mm lavere såle, og en fastere mellomsåle. Dette skal gi økt stabilitet og bedre bakkekontakt, men gir noe mindre demping.
Skoene skal ha bedre lås av hælen.
LD4 har fått en lomme til lissene. Det reduserer sjansen for at lissene går opp, noe som har vært en utfordring noen ganger på tidligere modeller om jeg ikke strammet hardt nok.
Oppdateringer og fakta:
Arc’teryx LD4 - Dame
Dropp; 6 mm
Sålehøyde hæl: 29 mm
Sålehøyde tå 23 mm
Vekt: 250g dame 38 2/3 og 279g herre 42 2/3
Høyde knaster: 4 mm
Tåbeskyttelse: Ja
Innersåle: Ja
Rockplate: Nei, men fast mellomsåle som beskytter
Drenering: Ikke testet
Grep: Vibram® Megagrip med LITEBASE-teknologi og 4 mm knaster som effektivt slipper gjørme og gir godt grep på både vått og tørt underlag
Pris: 1900 kr
LD Gore-Tex: LD skoene kommer også med Gore-Tex. Jeg har ikke testet LD4 Gore-Tex, men har løpt med LD3 Gore-Tex over 500 km +. De fungerer godt i snø, og når det er vått underlag, så lenge skoene IKKE fylles av vann. Dersom du tråkker i en dyp dam, bekk eller elv slik at mye vann renner inn blir mye av dette værende i skoen. Du må da tømme skoene. Jeg anbefaler LD uten Gore-Tex for konkurranser og løping når det er veldig vått.
Arc’teryx Norvan LD4 for dame (arcteryx.com)
Arc’teryx Norvan LD4 for menn (arcteryx.com)
Hoka Tecton X3
Foto: Hoka
Statuts test: Ikke testet 3. generasjon, har løpt mye med den første som kom.
Dette er en sko du kan løpe raskt med i all slags terreng.
Mellomsåle: Tecton X 3 benytter en dobbeltlags PEBA-mellomsåle, som gir en lettere og mer responsiv følelse sammenlignet med tidligere EVA-baserte såler. Dette gir en myk, men energisk løpsopplevelse, ideell for lange distanser.
Karbonplater: Skoen har to parallelle karbonplater med "vinger" som strekker seg oppover sidene, noe som forbedrer stabiliteten og gir en jevnere overgang i steget.
Stackhøyde og dropp: Hæl/forfot-målene er 40 mm/35 mm, med en dropp på 5 mm, som gir god demping uten å ofre bakkekontakt.
Overdel: Skoen har en Matryx®-overdel med integrert strikket gamasje som strekker seg over ankelen. Dette designet holder rusk og smuss ute, samtidig som det gir en tett og komfortabel passform.
Passform: Tecton X 3 har en noe bredere forfot enn tidligere modeller, noe som gir bedre plass og komfort på lange løpeturer.
Såle: Skoen er utstyrt med Vibram® Megagrip Litebase-yttersåle med 4 mm Traction Lugs, som gir forbedret grep og holdbarhet på variert underlag.
Grep: Den nye knastdesignen gir bedre trekkraft og stabilitet, spesielt på våte og tekniske stier.
Tåbeskyttelse: Forsterket tåboks gir ekstra beskyttelse mot stein og røtter.
Drenering: Den hydrofobe Matryx®-overdelen bidrar til rask tørking og god drenering.
Egnet for: Tecton X 3 er designet for lange distanser på sti og kombinasjoner av sti, fjell og vei. Den passer spesielt godt for løpere som ønsker en lett, responsiv og stabil sko for krevende terrengløp.
Vekt herre/ dame: 265 gram / 244 gram
Dropp: 5 mm
Hæl/forfot: 40 mm/35 mm
Høyde knaster: 4 mm (Speedgoat har 1 mm høyere knaster)
Egnet for: Lange distanser på sti, og når du løper lange kombinasjoner av både sti, fjell og vei
Veiledende pris: 3700 kr
Challenger og Speedgoat har mer demping, og Tecton X har mer respons. For bedre grep på løst underlag er også Torrent 2 et alternativ med sine større knaster.
Hokas terrengsko for dame
Nnormal Tomir
Foto: Nnormal
Status test: Kun testet i butikk. Passet ikke min fot.
Vekt: 240 gram (UK 8)
Dropp: 8 mm
Sålehøyde hæl/ tå: 31 mm/ 23 mm
Høyde knaster: 5 mm
Såle: Vibram Megagrip Litebase
Pris: 2150 kr
Dette er en sko utviklet i samarbeid med Kilian Jornet, som regnes som den beste langdistanse fjelløperen gjennom tidene.
Om disse skoene passer din fot får du god støtte og stabilitet for krevende stier med stein, røtter og ujevnt terreng. Skoene egner seg godt for lange distanser på sti og ultraløp i skog og fjell.
VJ Ultra 2
Foto: VJ
Status test: Kun testet 1. generasjon, men fikk for store sko. Nå er modell 3 ute. Oppdatering av omtale kommmer.
Vekt: 275 gram
Dropp: 6 mm
Sålehøyde hæl/ tå: 33 mm/ 27 mm
Høyde knaster: 4 mm
Tåbeskyttelse: Ja
Rockplate: Ja
Drenering: Ikke testet
Innersåle: Ja
Grep: Meget bra.
Overdel: Dupont Kevlar og Nylon
Såle: Butylgummi.
Pris: 2250 kr
Dette er VJ sin bredeste terrengsko. Alternativer er VJ Maxx og VJ Xtrm 2. Jeg har testet første av versjonen av VJ Ultra kun i 30 km under Skogvokteren Ultra. Da hadde jeg en for stor størrelse og måtte bytte til en annen sko.
Vj Sport - alle sko fra Vj
Anbefalte terrengløpesko og fjelløpesko
Arc’teryx Sylan





Testet over lang tid.
Arc’teryx kom i mars 2024 med en helt ny modell som heter Sylan. Skoene er oppkalt etter fjellområdet Sylan på grensen mellom Trøndelag i Norge og Jämtland i Sverige. De er designet i samarbeid med blant annet svenske Johanna Åström og norske Henriette Albon som holder til i Romsdal. Det sies at skoenes sitt navn er inspirert av de to som da er fra Norge og Sverige - slik som fjellet Sylan.
Fakta
optimalisert for å løpe raskt opp og ned i teknisk fjellterreng
buet rocker såle - får deg opp på tærne raskt
Matrixmaterialer - lett vekt og slitesterkt
Vibram Mega Grip såle
god støtte i ankelen
god beskyttelse for å hindre stein i skoen
skolissegarasje
dropp; 6 mm
sålehøyde hæl: 29 mm
sålehæyde tå 23 mm
vekt: 290 g
knotter: 6 mm, dype og brede for feste på våte og gjørmete stier, og i et mønster for bratte opp og nedstigninger.
relativt bred tåboks
god demping
Erfaring: Jeg har testet Sylanskoene i regn, på snø, is, våt stein, bar sti, grus og asfalt, og blant annet i konkurransen Nøsen 21 km og Hornindal Rundt (75 km/ 5600 hm). Jeg ble vant til den buede rocker sålen raskt, men det kan være lurt å bruke disse noe gradvis om rockersåle er nytt for deg. Skoene er komfortable, stabile og gir god støtte oppunder fotbuen. De sitter godt i hælen så lenge jeg bruker de nederste lissehullene. Grepet fremstår som meget bra. Følelsen med underlaget er ok, men sko med lavere såle kan være bedre der.
Under Nøsen 21 km fikk jeg testet skoene i maks fart ned en bratt og krevende fjellsti med en gal konkurrent i ryggen. De kjentes trygge og fungerte perfekt for meg der. Skoene er også gode å løpe med på hardt underlag som grus og asfalt.
Under Hornindal Rundt var det veldig vått, glatt og gjørmete. Jeg byttet halvveis fra Norda 001 til Arc’teryx Sylan og opplevde at disse var bedre for mine føtter da.
Veiledende pris: 2199 kr
Arc’teryx Norvan SL3
Foto: Arc’teryx
Jeg har slitt ut mange par SL sko siden den første utgaven kom for mange år siden. Disse skoene er de gøyeste jeg løper med i fjellet, og på stier i marka. Grunner til det er at de er så lette, føles presise, har en helt unik kontakt med underlaget gjennom en lav såle, egner seg meget godt for klyving på berg og vannet renner rett ut av dem om du passerer bekker, elver og myr. Sålen har flate knaster. Det er en grunn til at du får så godt grep på berg.
Jeg opplever at grepet sideveis ikke er så godt i skrått og vått terreng på gress og jord.
Tredje generasjon har jeg ikke testet enda, da jeg forsatt bruker mine SL2. Denne siste utgaven skal ha forbedret holdbarhet og passform. Den har blant annet en høyere hæl.
Vekt: 170 gram
Dropp: 7 mm
Sålehøyde hæl/ tå: 19 mm/ 12 mm
Høyde knaster: 3,5 mm
Tåbeskyttelse: Nei
Rockplate: Nei
Drenering: Best av alle sko jeg vet om
Innersåle: Nei
Grep: Meget bra.
Såle: Vibram Megagrip
Pris: 1800 kr
VJ Xtrm2
Foto: VJ
Testet over lang tid.
Dette er uten tvil en av de beste terrengskoene på markedet for norske forhold. Skoene er laget for steinete og tekniske stier. De har en grov såle med 6 mm knotter og yttersåle av butylgummi som finske VJ er kjent for. Dette gir et veldig godt grep som gjør at har du kontroll i gjørme, på steiner, våte stier og andre utfordrende overflater. Skoen har nok komfort til at du kan løpe langt med dem, og de har også god komfort nedover. Noen bruker disse også i ultraløp.
Vekt: 267g
Drop: 4 mm
Sålehøyde (hæl): 24 mm
Sålehøyde (forfot): 20 mm
Forsterket tåhette i gummi
Yttersåle: 100% Betylgummi
Høyde knaster 6 mm
Bluesign-godkjent
Andre terrengløpesko
Salomon Pulsar 3: Rask, lett og morsom sko som leder til personlige rekorder på intervaller på sti. Noe smal passform. Skoen er myke og anbefales til distanser opp til halvmaraton.
Salomon S/lab Ultra: En solid sko som er komfortabel og allsidig. Egner seg for lange distanser. Normal passform.
Hvordan velge terrengløpesko?
Dine føtter og passform
Hva føles riktig for dine føtter? Hva kjennetegner dem? Er de brede eller smale? Har du høy eller lav vrist? Stikker en tå seg frem?
Hva slags tåboks har sko som passer deg? Prøv sko så sant du kan, gå med dem og test dem på mølla.
Bruksområde
Hvilke distanser og på hvilket underlag ønsker du å løpe? Vi stiløpere løper gjerne på alle slags underlag. Det kan være barnålsti, steiner, røtter, berg, sand, snø, jord, grus, bekker, asfalt og søle. Skal du kun løpe korte turer på tørre stier fungerer det meste, også asfaltsko. Om du skal utfordre deg på lange distanser og på en blanding av både hardt, mykt, vått og tørt underlag vil du kunne merke større forskjeller.
Grep, knaster og gummi
Våre stier er sjeldent tilrettelagt og plane slik de ofte er i Alpene og USA. I norske skoger og fjell er det gjerne glatt og vått på røtter, stein og berg. Stiene er fulle av utfordringer som krever balanse, koordinasjon og grep. Dette er noe av kjernen for det som gjør stiløping så gøy.
Myk gummi gir bedre grep, men kan ha kortere holdbarhet. Finske VJ er kjent for sitt meget gode grep for nordiske forhold grunnet sin bruk av betylgummi. Vibramsåler er også kjent for sitt gode grep. Dette bruker blant annet Hoka i noen av sine løpesko og Arc’teryx i alle løpesko. Høye knaster gir bedre grep på løst underlag slik som jord og søle. Flatere knaster gir godt grep på hardt underlag som fjell.
Materialvalg og holdbarhet
Min erfaring er at det varierer fra person til person hvor lenge sko holder. Hvordan du vedlikeholder dem har også mye å si. Blir skoene skitne er det lurte å skylle dem og skrubbe dem med en myk børste for hånd rett etter bruk.
Fakta som skiller sko fra hverandre
Tåbeskyttelse: Noen sko har en mer solid tåbeskyttelse. Den beskytter tærne bedre om du er uheldig å sparker i en hard stein.
Dropp - høydeforskjell mellom hæl og tå.
Tykkelsen på sålen. Tykkere såler demper mer, og kan egne seg for lange distanser. Samtidig kan lite kontakt med underlaget grunnet stive og høye såler hindre foten i å dempe steget naturlig. Noen mener innførselsen av tykkere såler, som gjør det mulig å lande på hælen, har ført til flere løpeskader.
Rockplate: Den beskytter foten om du tråkker på spisse steiner.
I hvilken grad produsenten tar samfunnsansvar og gode miljøvalg
Andre funksjoner
Snøresystem: Lisser, boa eller andre snøresystemer? Salomon har et eget snøresystem der du slipper å lage en knute. Noen produsenter forteller de har lisser i materialer som i mindre grad går opp. Det viktigste her er nok hva slags knute du bruker og at du strammer hardt. Det finnes flere måter å knyte sko på for å beskytte tærne og for å unngå at lissene går opp.
Hvor godt skoen drenerer: Slik informasjon kan du finne i produktomtaler og tester.
Vanntetthet: Noen løpesko omtales som vanntette. De er aldri det, men vil holde deg tørr lenger om du løper på vått underlag. Om du skal gjennom en dyp dam eller bekk vil vann kunne renn inn ovenfra. Vanntette sko drenerer da gjerne dårligere. Dermed må du løpe med ekstra vekt grunnet vannet som blir lenger i skoen.
Valg av sko til konkurranser: Før du løper med nye sko i en konkurranse, og spesielt i et ultraløp, anbefaler jeg at du tester dem på mange typer underlag. Prøv skoene bratt nedover. Sitter føttene riktig? La skoene bli gjennomvåte og løp med dem. Forandrer passformen seg? Drenerer vannet godt, eller blir det liggende?
Om du endrer helt hva slags sko du bruker vil det være lurt med gradvis tilpasning. Varier gjerne mellom flere sko.
Flere terrengløpesko
Det finnes et hav av gode terrengsko. Hva som passer meg passer ikke nødvendigvis deg. Og føttene tilpasser seg gjerne det vi har på beina. Her er lenker til andre sko.
Adidas terrengsko for dame
Adidas terrengsko for menn
Altra terrengsko
Asics terrengsko for dame
Asics terrengsko for menn
Brooks terrengsko dame
Brooks terrengsko menn
Craft terrengsko for dame
Craft terrengsko for menn
Dynafit terrengsko for dame
Dynafit terrengsko for menn
Icebug terrengsko for dame
Icebug terrengsko for menn
La Sportiva sko til fjelløping for dame
La Sportiva sko til fjellløping for menn
Merrel terrengsko for dame
Merrel terrengsko for menn
North Face terrengsko for dame
North Face terrengsko for menn
Salomon terrengsko for dame
Salomon terrengsko for menn
Saucony terrengsko for dame
Saucony terrengsko for menn
Les mer
Miljøvennlige valg for klær, sko og utstyr til løping