Lofoten Skyrace | Guide | Norges beste terrengløp
Lofoten Skyrace tar deg fra Svolvær og opp til spenstige fjell med havutsikt hvis fint vær. Du kan velge mellom 15 km og 32 km. I 2025 er det nye ruter.
Tekst: Bjørnar Eidsmo
Lofoten Skyrace er med dette en del av Sidespor.no sine guider til Norges beste terrengløp. Ved å bruke denne guiden, i tillegg til informasjon fra arrangøren, vil du stille bedre forberedt på start. Fakta, beskrivelser, erfaringer og bilder gir deg et godt grunnlag for å vurdere om dette er en konkurranse for deg.
Fakta om Lofoten Skyrace
Sted: Lofoten med start og målgang i Svolvær
Neste løp: Lørdag 5. juli 2025
Naturopplevelse: Du er omkranset av vakre fjell i et åpent og frodig landskap. Begge hoveddistanser tar deg over Blåtinden og Jomfrutindene. 32 km tar deg deretter videre til Dronningtinden, Simitinden og Stor-Andershaugen.
Arrangører: Anders Løvik, Paul Klausen og Eirik Skjeseth, Lofoten Skyrace
Distanse: 32 km
Stigning: Ukjent for 2025
Distanse: 15 km
Stigning: Ukjent for 2025
I tillegg arrangeres turklasser på 10 og 32 km.
Nettside: Lofoten Skyrace (lofotenskyrace.no)
OBS: Er du uerfaren med å løpe konkurranser i fjellet? Da bør du lese avsnittet Utfordringer å være oppmerksom på. Guiden fortsetter under bildet.
Utfordringer å være oppmerksom på
Bratte stigninger: Dette hører til i et skyrace. Noen stigninger er så bratte at du går oppover. Om det
Vær: Jeg har deltatt to ganger i fint vær. I Lofoten kan det i juli dukke opp havskodde, regn og vind som gir kjølige temperaturer. Vær forberedt på alt, sjekk værmeldingen og ta med klær som egner seg for uforutsett vær.
Væske- og saltmangel: Risiko for utmattelse ved varmt vær om du ikke får i deg nok væske og salter. Salter bidrar til å holde bedre på væsken. Høyt oppe i fjellet er det ikke alltid vann tilgjengelig. Få i deg drikke underveis, og fyll opp drikkeflaskene før du kommer så høyt opp at det ikke er bekker lenger.
Klopper: Tidligere har en del av ruta vært på klopper, altså treplanker. Jeg vet ikke om denne delen er med i 2025. De er gode å løpe på, sparer underlaget for slitasje og er i utgangspunket bare en fordel. Unngå å trå i mykt underlag rett før en planke, da du slik kan synke og få planken i leggen. Vær også obs på at en planke i verste fall kan være løs. Da kan den sprette opp og skade deg selv eller andre om du er ekstra uheldig.
Beskrivelse og erfaring
Jeg deltok i 2020 og 2021. Begge år var det fint vær. I 2021 var det varmt. Hovedløpet går i et vakkert landskap. Start var den gang Svolvær og mål i Straumnes/ Laukvik på yttersiden av Lofoten. Beskrivelsen er dermed i motsatt rekkefølge for slik det er nå.
Du løper først ca to km på asfalt før du kommer inn i marka. I starten av marka følger du to km med klopping og sti til første stigning.
Stien over de første fjellene kalles for "Haugen gård" på folkemunne. Da stien kommer ned til akkurat Haugen gård. Du vil her komme opp til Botnvatnet (495 moh), så passerer du Isvatnet (391 moh). På venstre side av Isvatnet rager Rundfjellet, med sine 804 moh.
Ned fra første fjellkrysning løper du på en sti der det er mulig å holde høy fart. For de som liker å gi på nedover kan dette bli et høydepunkt. Jeg fikk her Odin Svisdal fra Harstad i ryggen. Han presset meg hardt. Jeg valgte å gi på det jeg kunne for å holde min posisjon. Vi var langt bak teten, men slike kamper er uansett artig. Det var fantastisk gøy å suse på en smal sti ned gjennom bjørkekrattet jaget av en løper like fartsgal som meg selv. Odin holdt følge helt til bunn.
Mellom de to fjellkrysningene i løpet er det et transportparti som inkluderer fire km på asfalt. Den oppleves seig for mange. Her er det bare å la beina gå. Du kommer til en saftstasjon. Deretter starter stigningen til Matmora med sine 788 meter over havet. Dette er løpets høyeste topp. Partiet foran deg er den tyngste delen av løpet. Vær forberedt på at i et område med fjellbusker før den bratteste stigningen starter kan det være veldig mye fluer. Hva hjelper mot det? Solbriller og caps kan hjelpe litt, men her tar jeg gjerne imot andre råd.
Videre blir det så bratt at du må gå en del. Belønningen for slitet er stor. I klarvær vil du få en utrolig utsikt når du kommer opp på platået. Den siste nedstigningen er så bratt at her er det vanskelig å holde høy fart, og å avansere. Den sisten delen til mål er på asfalt. Her er det merket med hvor langt du har igjen.
Målgang er lagt til fjæra på Straumnes. Der kunne vi sette oss ned på langbord med grilla hvalkjøtt og godt drikke. Arrangørene har slik laget en komplett løpsopplevelse.
Påmelding og informasjon fra arrangøren
Nettside: Lofoten Skyrace (lofotenskyrace.no)
FB-side: Lofoten Skyrace (facebook.com)
Bilder fra Lofoten Skyrace 32 km 2020 (facebook.com)
Insta: Lofoten Skyrace (Instagram)