Nøsen Hundreds Ultramarathon | Guide | Norges beste terrengløp

Kristin Brandtsegg Lome, fra Kvitehaugen Ball og Skiklubb, under Nøsen Hundreds i 2021. Her er hun helt i starten av klatringen på 600 stigningsmeter opp til toppen av Kruk. Foto: Johannes Rummelhoff.

Dette løpet går i et fjellområde i Valdres sørøst for Hemsedalsfjellene. Du kan velge mellom distansene 20 km, 50 km og 100 km. Start og mål er ved Nøsen Yoga og Fjordhotell. Løpet går i bølgende grønt landskap og steinete fjell på en blanding av sti og grus.

Tekst: Bjørnar Eidsmo
Foto: Johannes Rummelhoff

Nøsen Hundreds Ultramarathon er med dette en del av Sidespor.no sine guider til Norges beste terrengløp. Konkurransen ble arrangert for første gang i 2021.

Fakta om Nøsen Hundreds

  • Sted: Valdres med start og mål ved Nøsen Yoga Fjordhotell

  • Tid neste løp: 15. juni 2024

  • Merking: Ruta er umerket, bortsett fra merker som er der fra før.

  • Arrangør: Trailnordic i samarbeid med Salomon. Race direktør er Pål Lie Magnus.
    Informasjon fra arrangør: trailnordic.com er blant de beste norske nettsidene om et løp

Noe av det kjekkeste med løp som dette er å møte andre. Nøsen Yoga og fjellhotell skaper en veldig hyggelig ramme og møteplass for denne konkurransen. Her kan du få servert mat, bo inne, telte på gresset utenfor eller sove i din campervan. Her er det Johan Erik Svensson., Erika Wollner, Tyler Jones og Patrick Stangebye fra Sky Blazers som slapper av. Foto: Johannes Rummelhof.


103 km

Stigning: 3480 meter
Underlag: 1/3 grusvei, 2/3 sti
Maks antall deltakere: 100
Mat- og drikkestasjoner: Ja, to
Dropbag: 2, etter 41 km og 72 km
Merking: Nei
Starttid: Lørdag kl 06:00
Pris: 1700-2200 kr (prisen øker etterhvert)

Blått er grus (30 km) og rødt er sti (72 km). Se interaktiv versjon av kartet. Kilde: Nøsen Hundreds/ Geodata


51 km

Stigning: 1900 meter
Underlag: 30 km sti, 5 km fjellterreng og 16 km grus
Maks antall deltakere: 150
Mat- og drikkestasjoner: 1 etter 27 km ved Syndinstøga
Dropbag: 1, etter 27 km
Starttid: Lørdag kl 10:00
Pris: 1000-1350 kr (prisen øker etterhvert)
ITRA-poeng: 4 poeng (gjelder som kvalifiseringspoeng til Ultra-Trail du Mont-Blanc), 4 “mountain points” og 370 “finisher points”

50 KM RUTA: 30 km sti (rødt), 16 km grus (blått) og 5 km fjellterreng (svart). Se interaktiv versjon av kartet. Kilde: Nøsen Hundreds/ Geodata


22 km

Stigning: 830meter
Underlag: 11 km sti, 2 km fjell og og 9 km grus
Maks antall deltakere: 200
Mat- og drikkestasjoner: 1, kun drikke
Dropbag: Nei
Merking: Ja
Starttid: Lørdag kl 12:00


Inger Aaberg har i flere år trent med Sky Blazers i Oslo og er en erfaren ultraløper. Her er hun i godt driv opp mot Kruk. Foto: Johannes Rummelhoff.

Beskrivelse

Noe som gjør dette løpet spesielt hyggelig er at det arrangeres ved idylliske og gjestfrie Nøsen Yoga og Fjellhotell. Start og mål er her for begge distanser. Her blir det litt festivalstemining siden mange enten bor på hotellet, telter utenfor, eller parkerer sin campervan i teltområdet. De ansatte på hotellet tilbyr kaffe og sunn og god mat i løpet av helga. Jeg har ikke løpt konkurransen selv, men teltet ved hotellet sammen med venner som deltok og heiet på løperne ute i fjellet og i mål.

Hovedløpet på 100 km består av en runde i variert terreng. Sør for Nøsen er det ganske flatt. På norsiden er det mer kupert. Der er inngangen til Hemsedal-fjellkjedene i vest og Jotunheimen i nordøst. Dette vil gi deg flott utsikt og vakker natur.

I først del av løpet skal du gjennom bølgende terreng med noen grusveier, fine stier og den første klatringen til Grønsengnippa (1368 moh.). Etter 42 km kommer du til første matstasjon på Syndinstøga. Videre skal du opp til Kruk (1582 moh.) og Pigghaug (1190 moh.) Etter den siste matstasjonen på 73 km skal du opp den siste stigningen til Gråskarvet (1731 moh). Deretter løper du på fine stier langs Mosvatnet/ Matkista før den siste grusveien til målstreken på Nøsen der det venter forfriskninger.

Arrangørene har laget rutene slik at du får både morsom og utfordrende stiløping, og flyt på grusveier med fin utsikt der kilometerne flyr.

Paul Ogier er en dedikert fjelløper. Han har vokst opp i Annecy ved roten av de franske alper, og har bosatt seg i Norge. Stigningen her opp til Gråkampen nesten 80 km ut i løpet er lang og hard. Foto: Johannes Rummelhof

Utfordringer

Hele løpet er over skoggrensen. Du er dermed utsatt for vind. I 2021 var det oppholdsvær og rundt 10 varmegrader. Det blåste en kald vind fra nord.

Siden en tredel av løypene er på grus kan dette bli både en mental og en fysisk utfordring om du er mest vant til å løpe sti.

Hovedløpet på 100 km har fem lange og bratte stigninger. Etter CP 1 skal du opp 600 høydemeter til Kruk på 1582 meter over havet. Etter CP 2 på 100 km skal du opp 700 høydemeter til Gråkampen på 1595 meter over havet. Dette er tøft så sent i løpet. Disse toppene er vindutsatt. Husk å ha med en god vindjakke. Et isolasjonslag kan også bli nyttig her.

Å delta i terrengløp er ofte mer en kamp mot deg selv enn mot andre. Det vil bli tungt. Samtidig går det over. Kanskje allerede ved neste topp? Foto: Johannes Rummelhof


Informasjon fra arrangør

Arrangøren Trailnordic vil jeg påstå nå har landets beste nettside for et terrengløp. Her finner du praktisk informasjon, gode beskrivelser av rutene, kart, og høydeprofil. All tekst er på engelsk.

Nøsen Hundreds sin nettside (trailnordic.com)
Racemanual (trailnordic.com)

Didrik Hermansen er en av Norges beste ultraløpere, og hevder seg også internasjonalt. Her er han på vei ned fra Gråkampen til nok en seier. Foto: Johannes Rummelhof


Forrige
Forrige

Lofoten Skyrace | Guide | Norges beste terrengløp

Neste
Neste

Lofoten Ultra-trail | Guide | Norges beste terrengløp