Guide om hvordan bruke løpestaver

Å bruke staver til løp kan være din beste venn. Staver passer samtidig ikke til alle løp og kan skape mange problemer når det gjelder oppbevaring.

Tekst: Bjørnar Eidsmo

Løpestaver er mer vanlig i Sør-Europa enn i Norge. Her deltar jeg i TDS (UTMB). I løpet var det flere stigninger på rundt 1000 høydemeter som var for bratte å løpe. Da syns jeg det er effektivt å bruke staver. Foto: UTMB/ Maindru Photo.

Guiden er skrevet for deg som vurderer å bruke i staver i konkurranser i fjelløp. Det er mange detaljer her som er mindre viktige dersom du bare skal på tur, skal løpe et løp der du trenger stavene få ganger eller ikke er så opptatt av tiden konkurransen tar.

Rådene er basert på mine erfaringer etter å ha brukt staver i løp som L'Endurance (100 km) ved Millau i Frankrike, Salomon Xreid Jotunheimen (116 km), Tromsø Skyrace Hamperokken (57 km), TDS (120 km) og UTMB (100 miles). Disse løpene har til felles at de har flere lange stigninger, gjerne på 1000 høydemetere eller mer, og at jeg holdt på i over 10 timer.


Valg ved kjøp av staver

  • Vil du ha staver i aluminium eller karbon?

  • Skal du ha en fast eller justerbar lengde?

  • Hvordan skal du oppbevare stavene når du ikke trenger dem?

Karbon er lettere, men aluminium er sterkere. Mine karbonstaver har tålt presset fra å sitte fast mellom steiner mange ganger. De fungerer fint fortsatt etter fem år. Jeg var usikker på hvilken lengde som var best for meg og valgte justerbare. Skulle jeg valgt på ny, hadde jeg nok valgt fast lengde. Da sparer du noen sekunder hver gang du skal bruke dem.

Leki har en løsning for å finne riktig lengde på løpestavene


Dette bør du tenke på når det gjelder løpestaver

Å bruke staver på løp er en treningssak og en smakssak. Staver vil avlaste musklene i beina. For min del gir det et bedre steg med en mer oppreist holdning når jeg går. Jeg bruker staver i løp med flere km lange stigninger som blir for bratte til å løpe. Jeg har også brukt staver når det er mer flatt på løp som UTMB og Xreid hvis jeg er sliten eller har smerter slik at jeg må gå.

Noen løper med staver i hendene hele distansen. Jeg bruker staver som kan foldes sammen og pakkes bort når jeg løper. Grunnen er at jeg ikke liker å løpe med staver, kun å gå med dem. Når jeg løper vil jeg ha armene “frie”.

Hårstrikker på enden av stavene hindrer at de rister og faller ut av fester under oppbevaring. Sett hårstrikkene på håndleddet, eller øverst på staven når du bruker stavene. Tykke gummistrikker kan også brukes, men de kan ryke og de kan føre til gnaging mot huden.

Det er lurt å trene på å bruke stavene før løp, og trene på hvordan du raskt kan ta de ut og inn av festene på løpevesten, eller løpebeltet du bruker.

Nettopp oppbevaringen av staver vil jeg si er den største utfordringen. Her er det mange ulike løsninger. Det gjelder å finne en måte å oppbevare dem på der du unngår gnaging, irritasjon og ujevn vektfordeling. Du vil også unngå å bruke unødvendig tid på å pakke dem inn og ut.

Det går en grense for hvor bratt det er hensiktsmessig med staver. Etterhvert vil det være nyttig å kunne bruke hendene. Der det er mer eksponert, slik som på en steinete og smal fjellrygg, kan det også være fint å ha hendene frie. Et eksempel på det er den velkjente ryggen på Hamperokken under Tromsø Skyrace. Da jeg så hvordan ryggen så ut foran meg gikk jeg 10 meter tilbake. Der, på tryggere grunn, pakket jeg ned stavene. Jeg trengte å ha hendene tilgjengelig.

I begge løp jeg har deltatt på i Alpene har jeg blitt sliten og dårlig i deler av løpet på en måte jeg aldri har opplevd i Norge. Sannsynligvis skyldes det manglende tilpasning til høyden. Den er på rundt 2500 moh flere ganger. Under UTMB i 2019 skjedde dette allerede etter åtte timer og 60 kilometer. Jeg hadde da over 110 km og ca 6000 stigningsmeter igjen. Da ble stavene utrolig gode å ha. Sannsynligvis tok jeg dem i én hånd her bare da jeg passerte fotografen. Senere kom både formen og smilet tilbake. Slik er det gjerne i ultraløp. Foto: UTMB/ Maindru Photo.

Når kan staver være nyttig og hvorfor?

  • Om du vil gå raskere.

  • Om du ønsker å avlaste musklene i beina når du går oppover, eller løper nedover.

  • Staver kan gi et mer rullende og effektivt steg når du går og en mer oppreist holdning. Blikket blir slik lettere å feste høyere opp. Det kan gjøre at du puster bedre.

  • I løp der det er lange stigninger på flere hundre høydemeter som du går.

  • I ultraløp som er så lange at du ikke orker å løpe hele tiden selv om det er løpbart.

  • Om du får problemer med smerter og skader i beina.


Når bruker jeg ikke stavene?

  • Når jeg løper.

  • I kortere stigninger der tidsgevinsten av å ta dem frem, og å bruke dem, er for liten.

  • Dersom det er så bratt oppover eller nedover at jeg har fordel av å bruke hendene.

  • Dersom det er veldig smalt der jeg løper. Et eksempel er en eksponert fjellrygg.

  • Dersom stien er smal og gjengrodd slik at stavene hekter seg i vegetasjonen.

  • Dersom underlaget består av store steiner der stavene lett hekter seg fast mellom dem.

Etter 35 timer og 175 km var det fantastisk å komme i mål i Chamonix under UTMB. Jeg brukte en Ultimate Direction Mountain vest under dette løpet. Den har stavfester foran. Foto: UTMB/ Maindru Photo.

Hva bør du tenke på når det gjelder oppbevaring av staver?

Flere løp har som en regel at dersom du tar med staver må du ha dem med hele løpet. Du kan ha staver i hendene, i fester på en løpevest, eller i et magebelte. Vurder hvordan det er å ta staver inn og ut av oppbevaring i fart, og hvordan det er om du har mye stæsj i vesten. Dette er det veldig nyttig å få testet i butikk om mulig. Du må i det minste sjekke dette under trening, og ikke for første gang i en konkurranse.

Det kan være utfordrende å forstå hvordan staver skal festes riktig til løpevesten du har, eller vurderer å kjøpe. Hvorfor lager ikke produsentene manualer for dette? Da er det godt vi har YouTube.

Et råd er å bruke en strikk, eller borrelåsen som følger med, for å holde stavene samlet når de er festet i drikkevesten, eller i magebeltet.

Salomon har forbedret sine nye vester nå der de også har løsning for å feste stavene foran, eller under. Løsningen med staver foran på Adv skin 12 litern er god. Jeg brukte YouTubefilmen som du kan se under for å finne en god måte å bruke festene på.

For å finne oppskrift på andre vester enn UD og Salomon sine kan du søke på f.eks. “How to attach poles + produktnavn”.

Magebelte med stavfester fra f.eks. Naked, Arc´teryx og Salomon er også en mulighet. En fordel med et magebelte er at det er raskt og enkelt å ta staver ut og inn i festene. En utfordring er at du kan få gnagsår på ryggen. Nå i 2023 har jeg testet det nye Arc´teryx Norvan beltet. Under en løpetur på ni timer fikk jeg ingen gnagsår med staver der. Derimot under Xreid Trollheimen, som var mye lenger, fikk jeg etterhvert store gnagsår på ryggen. Det ble et problem og jeg la fra meg dette beltet da jeg kom til neste dropbag.

Salomon har en “kogge” som kalles Quiver. Jeg brukte denne kombinasjonen under TDS på 120 km i 2018. Fordelen er at det er forholdvis raskt å få staver inn og ut av beholderen. Bakdelen for meg var at stavene ble liggende på en side av ryggen da jeg hadde mye i vesten. Dermed var ikke løpevesten i likevekt. For mange er dette likevel en god løsning.

Hvordan feste staver på løpevestene?

Merkelig nok kommer ikke slike produkter med bruksanvisning for alle funksjoner de har. Det burde de gjort, for det er ikke lett å forstå hvordan dette skal gjøres. Videoer som de under hjelper deg.

Når tar jeg ikke med staver?

  • I løp der det er forbudt å bruke staver. Sjekk reglene for dette på forhånd.

  • Løp der jeg stort sett løper hele ruta.

  • I konkurranser uten lange stigninger på flere hundre høydemeter.

  • Stiløping i marka.


Hvordan unngå skader på deg selv og andre grunnet staver

Staver kan være en risiko. Du må passe å ikke treffe andre med dem, eller få andre sine staver på deg.

  • Aldri bruk staver der løpere er tett samlet, slik som i starten av et løp.

  • Vær forsiktig med bruk av staver dersom du har noen tett på i ryggen. Vurder å si fra om å øke avstanden. Stavene kan plutselig gleppe om du legger mye vekt på stein i en stigning. Da kan de treffe personen bak.

  • Pass på hvor du har fingrene når du drar stavene ut og slår de sammen i rett posisjon.

  • Om du bruker staver nedover er det en egen teknikk som du bør trene på.

  • Unngå å ha hendene i hempene/ løkkene på stavene om du bruker dem nedover, eller løper raskt i utfordrende underlag som på steiner. Hvis noe utforutsett skjer kan det føre til en skadelig bevegelse for håndleddet. Et eksempel er en stav setter seg fast mellom to steiner.

  • Vær forsiktig med å legge for mye vekt på stavene på eksponerte steder. De kan gleppe.

PS. Grunnet spesielt sårbar natur er det i enkelte løp forbudt å bruke staver i deler av løypa. I UTMB-løpene er slike strekker skiltet.


Unngå å dra stavene for hardt ut

Vær litt forsiktig når du drar en stav fra foldet til rett posisjon. Under UTMB dro jeg en gang en stav for hardt ut. Dette førte til at et mellomledd i staven ble dratt for langt. Staven hang nå kun i et snøre der og kunne ikke brukes. Dette var kritisk da stavene var til stor hjelp. Jeg hadde 90 km, uttalige stigningsmeter og næmere 20 timer igjen. Jeg ante ikke om den kunne fikses. Trym Nilsen, som var en del av min support fikk vite dette, dro tilbake til Chamonix og hentet sine staver. De fikk jeg i Cormayeur. Det var neste stasjon der det var lov med hjelp fra support. Snakk om reddende engel.

Du kan fikse dette midlertidig om du har noe hardt, smalt og langt slik som enden av bestikk. Dra ut metalldelen i staven ved hjelp av dette. Videoen under viser mer om hvordan du reparerer stavene om du drar et ledd for langt ut.

Spar minutter i konkurranser gjennom smart stavbruk

Jevn fremdrift er det viktigste for å komme seg til mål på raskest mulig tid. I lange løp kan det også være noen minutter å hente på riktig timing for bruk av stavene. Tren på å bruke dem om du er opptatt av en så rask tid som mulig. Øv tilstrekkelig på å ta staver ut og inn av oppbevaringsløsningen du har. Det kan være knotete å surre med stavene samtidig som du løper. Om du ønsker å spare tid tenk derfor nøyaktig på når det er smartest å ta stavene frem og når du bør feste dem på.

Du bør feste stavene før det blir løpbart igjen. Det kan være når du fortsatt går et minutt før du når en bakketopp. Det er dermed nyttig å vite når du nærmer deg punktet der du ikke lenger vil bruke stavene. Tenk på hvor toppen av en stigning er, hvor ruta flater ut og hvor det blir løpbart. Tenk på avstanden mellom steder der du opplever fordel av å bruke staver. Lønner det seg å ha stavene i hendene til neste stigning?

Dette kan du planlegge ved å løfte blikket og studere terrenget, se på et GPX-spor på klokka som viser høydekurven (eller distansen om du har pugget hvor toppene er), ved å studere løypa på forhånd via karttjenester som Fatmap (3D), Google Earth, Gaia GPS osv og ved å prøve løypa på forhånd.

Det samme gjelder om du løper og er på vei mot en stigning. Vurder når det er mest hensiktsmessig å ta stavene frem i forhold hva som er mest effektivt for deg.

Under Xreid i 2018 brukte jeg stavene til å kunne hoppe over våte partier, som støtte i strie bekker når jeg balanserte på steiner, støtte ved balansering i områder med steinblokker og for å holde tempoet oppe de mange timene jeg gikk med stive bein. 

Erfaringer med Black Diamond FLZ karbonstaver


Positive erfaringer

  • De er raske å dra ut når de er pakket sammen.

  • De er forholdsvis raske å pakke sammen.

  • Det er enkelt og raskt å justere lengden.

  • De tåler mye juling. Mine staver har ingen skader etter hard bruk i fjellet.

  • De gir god støtte når du skal over utfordrende hindringer som en elv eller et større område med steinblokker.

  • De er din din beste venn når du er sliten og må gå.


Utfordring

  • Som nevnt over kan stavenes fester i mellomleddene løsne ved hardhendt bruk når du drar de ut. Da får du ikke brukt staven. Om du bare ser tråden kan du bruke et verktøy av metall, slik som en umbraconøkkel, og dra mellomleddet helt ut ved å presse verktøyet mot metallet. For å lime mellomleddet fast: Se video på YouTube med en løsning med bruk av epoxy. Etter at dette ble gjort fungerte stavene helt fint igjen.

Forrige
Forrige

Løpelue

Neste
Neste

Isolerende mellomlagsjakke