Miljøvennlige valg for klær, sko og utstyr til løping

Løping er i utgangspunktet en miljøvennlig sport. Samtidig fristes vi til hele tiden å kjøpe nye produkter og å fly verden rundt å konkurrere. Slik økes vårt klimaavtrykk og vår slitasje på naturen.

Tekst: Bjørnar Eidsmo og Molly Bazilchuk

Hvordan kan vi som stiløpere ta gode miljøvalg? Illustrasjonsfoto fra Aurlandsdalen: Pål Lohne

Nylig ble jeg utfordret av en løpevenn til å mene noe om hvordan ta mer miljøvennlige valg for løpeklær. Her har jeg mye å lære og forbedre selv. Spørsmålet fikk tankene i sving. Denne artikkelen handler om klær, sko og utstyr. Når vi ser på en enkelt persons klimaavtrykk er det derimot påvirkning grunnet transport som gjerne er den delen vi har størst mulighet til å redusere. Takk til Molly Bazilchuk som har bidratt med råd og tekst.

Hovedproblemet når det gjelder klær er overproduksjon, og ikke at noen produkter er mindre miljøvennlige enn andre. Det å produsere plaggene er det som samlet gir et stort klimaavtrykk. Produksjon av klær utgjør rundt 10 prosent av CO2-utslippene. Mange plagg kommer ikke i omløp og blir kastet.

Hvilke miljøproblemer kan vårt forbruk av klær, sko og utstyr skape?

  • Stort vannforbruk i produksjonen

  • Bruk av kjemikalier i produksjonen

  • Energibruk i produksjon, som kan komme fra forurensende kilder som kullkraft

  • Klimagassutslipp ved transport

  • Utslipp av mikroplast og kjemikalier når vi vasker klær

  • Klesavfall hoper seg opp på store dynger og forrurenser grunnen

Om bærekraft

Ordet bærekraft (sustainability) er et vidt begrep som blant annet brukes når vi vil få frem hvordan jobbe med å bli mer miljø-, klima, og naturvennlig, og hvordan følge opp ansatte. I sammenheng med løpeklær kan det dreie seg om både råstoffer, materialer, produksjon, energibruk, utslipp, transport, holdbarhet og arbeidsforhold.

Begrepet “bærekraftig utvikling” brukes enda videre og defineres blant annet som: «En utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov».

Når det gjelder klær, sko og utstyr er det mest miljøvennlige å unngå å kjøpe nytt. Vi kan reparere og holde ved like klær vi har, kjøpe brukt og holde produkter i sirkulasjon ved å gi det videre.

Hvorvidt noe løpeklær, sko og utstyr er mer “bærekraftig” enn andre alternativer kan være vanskelige å vurdere som forbruker. Tilgang på informasjon og hvilket perspektiv vi ser det fra vil også påvirke dette. For eksempel hender det at holdbarhet ikke er tatt hensyn til i vurderinger om miljøvennlige produkter. Lang levetid er gjerne mer miljøvennlig enn kort holdbarhet. Samtidig kan årsaken til den lange holdbarheten også skyldes bruk av mindre miljøvennlige ingredienser og materialer. Valg av miljøvennlige materialer og prosesser er et dilemma blant annet når det gjelder optimalisering av vanntetthet for løpejakker.

Fremover kan vi forvente at det blir enklere for oss å ta gode miljøvalg. Inntil videre vil det hjelpe å stille spørsmål og krav til dem som selger produkter og tjenester for å få bedre informasjon.

Medskribent Molly Bazilchuk ser målgangen på Husøy under Sans Senja 100 km. Hun jobber i Ducky med beregninger rundt bærekraft og klimafotavtrykk. Foto: Audun Bugge

Råd for å redusere klimaavtrykk gjennom det du har


Ta godt vare på det du eier

- Bruk en myk børste til å vaske dine løpesko for hånd når de blir skitne. Tørk dem på et gulv med normal temperatur.
- Heng ullklær til tørk istedenfor å vaske dem.
- Skyll skitne løpesokker umiddelbart etter bruk for å fjerne lukt
- Forny egenskaper til dine produkter gjennom impregnering og skånsom vask.
- Reparer det du har. Lær å gjøre det selv, eller få hjelp av noen du kjenner, på en gjenvinningsstasjon, hos en skredder og der klær og utstyr selger. Skreddere fikser for eksempel glidelåser. Noen gjenvinningsstasjoner reparerer og selger videre. Kanskje du har noen i familien som fortsatt kan kunsten å fikse klær?

Lær hvordan du kan reparere ullklærne dine og forlenge produktets levetid (ullvang.com)


Bruk vaskepose i vaskemaskinen

Vaskeposen fanger opp mikroplast og reduserer slitasje på klærne i vaskemaskinen. Vask av syntetiske tekstiler utgjør fem prosent av kilden for utslipp av mikroplast. Slitasje på bildekk utgjør over 40 prosent av utslippene av mikroplast, så å redusere bilkjøring er det som vil monne mest med tanke på utslipp av mikroplast. Kilde: miljodirektoratet.no

Produkteksempler for vaskepose
Guppyfriend (northernplayground.no)
Klar vaskepose (klardag.no)

Se også 5 tips til å minske utslipp av mikroplast ved klesvask (klardag.no)


Ha oversikt over hva du allerede har, rydd og sorter jevnlig og kvitt deg med det du ikke trenger

Rot fører til at vi ikke finner det vi allerede eier og kjøper nytt. Å jevnlig rydde og sortere i alt av løpeprodukter er til stor hjelp. Oppbevar alt slik at det er lett å finne det du trenger når du skal løpe. Ha så få plagg at du vet hva du har.

Slik kan du rydde
Legg frem alt du eier. Sorter alt ut fra hva du vil beholde, selge, bytte, gi bort, reparere eller kaste. Klær som er i orden kan gis bort til venner, leveres i klescontainere, eller selges. Klær som er ødelagt skal ikke i restavfall, men leveres på en gjenvinningstasjon. Fretex varsler at de får for mye ødelagte tekstiler.

Arranger byttekvelder, legg ut på finn.no, selg ting du ikke trenger via “stories” i sosiale medier eller bruk grupper i sosiale medier som har dette som formål. Du kan starte en ny lokal og digital gruppe for å bytte utstyr om det ikke finnes fra før. Ellers kan du finne nye bruksområder for noe som er utslitt. En løpesko med nedslitte knaster kan brukes til hverdags om overdelen ikke er altfor gåen.

Løpeskonerdenes salgsgruppe (facebook.com)

Turutstyr/Turklær - KJØP OG SALG - Norge (facebook.com)


Unngå å glemme igjen løpetøy og utstyr, slik at du må kjøpe nytt

- Lag sjekklister for alt du trenger som du bruker til lengre løpeturer og konkurranser.
- Undersøk at du har med deg alle tingene dine før du reiser videre fra et sted. Det er fort gjort å legge igjen utstyr når vi stopper for å spise, deltar i konkurranser, besøker andre og når vi reiser.
- Pakk løpevesten godt slik at utstyr ikke faller ut. En vanntett pakkpose er nyttig å bruke i løpevestens hovedrom.


Lån eller lei utstyr til friluftsliv

På Finn.no finner du mange som leier ut eksempelvis turutstyr - dette kan være en idé dersom du vil teste ut nye idretter, for å slippe å kjøpe masse utstyr du ikke er sikker på om du trenger. Ellers kan det være en idé å spørre på facebookgrupper, eller blant venner og bekjente, om du kan låne noe du trenger i et begrenset tidsrom.

Pinsj er en helt ny digital tjeneste under utvikling. Der kan du både som bransje og privatperson leie, eller leie ut ditt eget utstyr, kjøpe og selge brukt utstyr eller rett og slette låne ut gratis.

BUA er et flott tiltak først og fremst for barn og ungdom som er satt i gang i flere kommuner rundt i landet. Her kan du helt gratis låne utstyr for en helg, eller en ferieuke. Det er mulig å låne det meste av tur og friluftsutstyr som kano, ski, skøyter, fjellsko, telt og soveposer. Da kan du også teste utstyr for å finne ut om dette er noe du virkelig trenger å eie.


Råd når du vurderer å kjøpe nytt

Som stiløpere har vi mange krav og forventninger til klær og utstyr. Illustrasjonsfoto: Bjørnar Eidsmo

Analyser hvilket behov du faktisk har og om du kan unngå å kjøpe nytt

Hvor ofte har du egentlig slitt ut en shorts? Vi er en del av den sirkulære økonomien hver gang vi velger å ikke kjøpe noe nytt, når vi prioriterer holdbarhet fremfor dårlig kvalitet og engangsbruk, når vi tar vare på og reparerer utstyret vårt, og når vi støtter gjensalg av brukt utstyr.

Unngå impulskjøp - det er fristende å kjøpe noe fint bare fordi det er på tilbud, men kanskje det er litt feil størrelse, eller kanskje du allerede har noe tilsvarende.

Bruk handleliste.


Skaff deg det du trenger brukt

Søk på nettsider og i facebookgrupper. Sjekk om noen du kjenner vil gi det du trenger, arranger byttemarked eller lag lokal byttegruppe i sosiale medier. Er det et kortvarig behov slik at du kan låne av andre?

Nettsider: finn.no - Torget - Sportsklær og sko

Grupper på facebook:

Løpeskonerdenes salgsgruppe (facebook.com)

Turutstyr/Turklær - KJØP OG SALG - Norge (facebook.com)


Tenk på funksjonalitet fremfor mote

Velg produkter basert på ditt bruksbehov fremfor farger og fancy nye funksjoner som er mindre viktige.


Velg produkter med god holdbarhet, lange livsløp og med gode muligheter for reparasjon

Ulltøy som er iblandet noe kunststoff har lenger holdbarhet enn ren ull. Sjekk hva andre mener om produktets holdbarhet.
Les tester. Sjekk garantier for reparasjon.

Vi løpere liker at alt er lett. Det kan gå på bekostning av holdbarhet og slitestyrke. Jakker med Gore-Tex Active har for eksempel lenger holdbarhet enn jakker med det lettere materialet Gore-Tex Shakedry.


Velg klær du kan bruke til mange ulike aktiviteter

Kan en jakke du har både brukes til løping, sykling, langrenn og å gå tur?


Velg miljøvennlige materialer

Hva som er et miljøvennlig materiale vil kunne variere ut fra perspektivet du har. Unngå kunstfiber og se etter materialer som ull, bomull, silke, kashmir eller andre naturlige stoffer. Lang holdbarhet er bra. Kunstfiber kan bidra til lengre holdbarhet. Det finnes derfor en del produkter med høy andel ull, og noe kunstfiber. Styr unna treningstøy som markedsføres som antibakterielt, luktfritt, med sølvtråder eller lignende. De inneholder gjerne miljøgifter.


Sjekk hvordan produsenten av produktet jobber med bærekraft

Se etter sertifiseringer som svanemerke og bluesign, hvordan de håndterer transport, produksjon, reparasjon, materialvalg, resirkulering og arbeidsforhold. Flere og flere produsenter lager "environmental product declarations" (EPD) eller hyrer inn konsulenter til å gjøre livssyklusanalyse av sine produkter. Gjerne spør etter dette om det ikke allerede finnes. Et eksempel for en Trek sykkel sin livssyklus: The impact of a bicycle (view.publitas.com).


Kjøp riktige størrelser, unngå retur og feilkjøp

Prøv i butikk før kjøp. Ved nettkjøp kan du bruke størrelseguider. Mål din egen kropp med målebånd. Om du ikke har det bruk hyssing og linjal.Les hva andre sier om størrelser i kundeanmeldelser.


Vær nysgjerrig, still krav og spørsmål

Er informasjon om miljøavtrykk fra et produkt vanskelig å finne? Si fra via deres kundesenter, eller ved å ta kontakt gjennom sosiale medier. Du kan også snakke med de som selger produktene i butikkene.


Vurder om det finnes valg for miljøvennlig transport

Hvordan varen er produsert har mer å si enn hvordan den blir transportert. Samtidig vil rask og lang transport skape større CO2 utslipp. Noen nettbutikker tilbyr nå grønn transport fra lager som tar litt lengre tid. Noen merkevarer produserer nærmere oss slik at transporten totalt blir kortere.

Produsenter er ikke pliktig til å rapportere på utslipp fra transport. Det beste er om de bestiller livssyklusanalyse av sine produkter, slik at de selv kan finne ut hvor i produksjonskjeden det er mest utslipp, og lage en plan for hvordan redusere det. Inntil alle gjør dette har vi ikke muligheten til å sammenligne direkte.

Om du lurer på å kjøpe noe brukt, som må fraktes langt med posten, eller å kjøpe noe nytt, som ikke må fraktes, er det nok bedre å kjøpe brukt. Fordi produksjon har mye mer å si enn frakt.


Vær kritisk til informasjon du får og sjekk flere kilder

Flere klesprodusenter selger billige produkter med hyppige oppdateringer og kort holdbarhet. Dette kalles “fast fashion”. Likevel kan de havne på lister over grønne merkevarer da de tilfredstiller andre krav.

Vær obs på at informasjon fra influencere ikke forholder seg til samme etiske regler som journalister. Journalister har et ansvar i å lage objektiv informasjon der flere kilder ivaretas. Du kan gjøre søk på Google og velge fanen “nyheter” i forsøk på å finne mer kvalitetsikret informasjon.


Trenger du premieklærne?

Du kan velge bort klær som premie i løp dersom du ikke trenger det. Dersom dette ikke er et valg ved påmelding, kan du kontakte arrangøren om ditt ønske.


Hva syns du om disse rådene?

Kommenter gjerne under eller kontakt redaksjonen for innspill.


Forrige
Forrige

Produktguide: Anbefalte løpehansker og votter til løping

Neste
Neste

Obligatorisk og nyttig utstyr for ultraløp, fjelløp og langtur