Obligatorisk og nyttig utstyr for ultraløp, fjelløp og langtur

Rondane 100 fikk strøkent vær i 2020 der dette bildet er fra. I 2021 var det kraftig regn, vind og kalde temperaturer. Det gjorde at nesten alle slet med å holde varmen. Hva gjorde de få som ikke frøs og klarte å fullføre? Foto: Ian Corless

For løp i fjellet trenger du produkter du kan stole på og som beskytter deg ved uvær og kalde temperaturer. Her får du en oversikt over hva som er obligatorisk på løp, og hva som er nyttig utover dette. Du finner også lenker til råd om de enkelte kategoriene.

Tekst: Bjørnar Eidsmo

Det er fristende å spare vekt i konkurranser, men det kan være helt avgjørende at du har med deg nok og riktig klær for å fullføre.

Kle på deg FØR du blir kald. Når vi først er blitt kalde og våte kan vi bli apatiske. Om du blir skadet og hindret fra å løpe vil du kunne bli kald raskt. Det kan ta lang tid før hjelpen kommer.

Været i Norge er ofte uforutsigbart. Det kan regne nede i dalene og snø på toppene i den samme konkurransen. Sammen med vind kan det bli utfordrende å holde varmen om vi ikke er forberedt på dette.

Analyser hvordan været og effektiv temperatur kan være i ulike høyder. De vanskeligste forholdene som kan oppstå, ut fra min erfaring, er en temperatur på rundt null grader, sammen med kraftig nedbør og sterk vind.
Effektiv temperatur - kalkulator (friluftsnett.net)

Test alt du vurderer å bruke i et løp. Skikkelig regnvær og vind er en glimrende anledning til å se hvordan sko, klær og utstyr du har fungerer i tøffe forhold.

Obligatorisk utstyr i de fleste fjelløp og ultraløp

Klikk på lenkene for råd og anbefalinger.

  • Drikkevest eller løpebelte for oppbevaring

  • Løpejakke som er vindtett, pustende og vanntett med tapede sømmer

  • Buff/ hals - ullblanding anbefales i regn og kulde

  • Drikkebeholdere med minst 1 liter drikke (2x 0,5 softflasker)

  • Næring. Dette er et stort tema. Test alt du vil bruke på forhånd. Det er ikke sikkert kroppen din takler masse gels så godt. Det finnes mange naturlige varianter som kan ersatte dette. Du kan for eksempel lage dine egne energikuler med smør, honning, knuste nøtter, tørket frukt og havregryn. Varier mellom smakene søtt, salt og syrlig. Kokte poteter med salt på, eller lomper med snøfrisk, spekeskinke og avocado er andre varianter. NB. Husk å få deg i salter gjennom drikke eller mat. Mye svetting gjør at du mister salt. Salt binder væsken du drikker slik at den ikke går rett ut.

  • Førstehjelpsutstyr. Et minimum er en enkeltmannspakke. Dette er en bandasje med kompress som selges på apoteker. Klebrig bandasje er et alternativ og mulig tillegg. UMTB kravet er at en slik bandasje er på minst 100 cm x 6 cm. For å spare plass ruller du den på seg selv. Sårrens, strips og plaster vil også kunne være nyttig. Du kan også vaske sår ved å sprute vann fra en softflaske.

  • Overlevelsesteppe (survival blanket) - De har en blank side i sølv for å holde varmen ute, og en side i gull for å beholde kroppsvarmen når du er kald. Bruk den slik at den er helt tett og ingen vind slipper inn. Derfor fungerer den best om du får den under yttertøyet. NB. De brukes bare én gang.

  • Fløyte - de fleste løpevester har dette. Sjekk hvor den er. Den brukes i nødtilfeller.

  • Mobiltelefon med tilstrekkelig batteri og med nummer til arrangør og nødhjelp. Du kan ta av dekselet for å spare vekt, men vær da ekstra forsiktig så du ikke mister den i bakken.


Anbefalt utstyr som kan være obligatorisk og er nyttig å ha med

Noe av dette gjelder spesielt i løp som kan utsette deg for kaldere temperaturer, sterk vind, og/ eller mye regn. I Norge kan slikt vær oppstå uventet og veldig lokalt. I flere løp er også mye av dette under listet under obligatorisk.

Klær

  • Overdel med lange armer, helst i ull, eller i teknisk ullblanding. I UTMB løpene må vekten være minst 180 gram. Dersom du har to slike plagg i ull kan de være tynnere, og du har flere muligheter for å kombinere dem.

  • Lang løpebukse: Tights vil fungere i mange forhold. Ellers kan forholdene og løpsregler kreve løpebukse som er vindtett, vannavvisende eller at den er vanntett.

    Det finnes få løpebukser som er vanntette. En fordel om du vil spare tid, og redusere terskelen for å bruke buksa, er lange glidelåser på beina. Slik kan du ta buksa raskt av og på med skoene på. For valg av bukse vurder hvor værutsatt konkurransen er, og temperatur på natten og hvis uvær.

    Vanntette løpebukser for stiløpere - guide og anbefalte produkter

  • Isolerende mellomlag: En isolerende og pakkvennlig jakke. Dette er et plagg som kan bli meget nyttig om noe utforutsett skjer. Det er også digg å ta på seg når du har lengre stopp på matstasjoner, eller om natten når temperaturen kan synke.

  • Hansker og votter - Kalde fingre kan ødelegge et løp. Flere løp krever at du også har en vanntett løsning. Hvis sannsynlighet for mye regn i kombinasjon med kulde er min anbefaling å ha solide vanntette overtrekksvotter med ullhansker eller ullvotter inni.
    Produktguide for hansker og votter til løping

    Hvordan holde fingrene varme ved løping

  • Lue - kjekt på natten, ved mye vind og temperaturfall. Anbefaler å bruke en i merinoull.

  • Caps - Nyttig både mot både sol og nedbør. Lurt om den har lite pakkvolum og tilstrekkelig brem.

  • Stilongs, gjerne i ull, eller i teknisk ullblanding. Dette kan som regel sløyfes, men i Lofoten Ultra Trail i mai 2019 der det blåste kuling og regnet i timesvis nærmere null grader burde jeg hatt det.

  • Løse ermer i ull er praktisk for å regulere temperaturen uten å skifte klær.

Utstyr

  • Sportsklokke med GPX-rute lagt inn.

  • Hodelykt(er) med ekstra batteri(er) - gjelder løp som pågår når det er mørkt. Vurder også å ha en reservelykt. Den børogså kunne løpes med. Dvs 300 lumen eller mer.

  • Kopp. Reduserer avfall på stasjonene, og kan brukes i bekker. Slik slipper du å fylle softflaskene så ofte.

  • Nødlader(e) til klokke og mobil

  • Ladekabel til mobil

  • Ladekabel til klokke - sjekk på forhånd at den ikke har skader

  • Løpestaver

  • Solbriller

  • Solkrem før start og i dropbag. Tips: Unngå å ha solkrem i panna på natta under lue med hodelykt som strammer oppå. Det gir kvisebaluba.

  • Hudkrem som hvit vaselin eller “BodyGlide The Original” for å hindre gnaging. Brukes der hud kan gnisse mot hud eller tøy. Kan også brukes på føtter. Talkum er et alternativ også. Ta det på før start og ha med i dropbag. Vanlig vaselin er feit og kan gi kviser enkelte steder. Du kan også bruke dette på øynebrynene for å hindre svette i å renne over øynene.

  • Vanntett pakkpose - holder tøy tørt fra svette og regn, samtidig som det holder utstyr samlet. Produkter der du kan presse ut luften fra bunnen anbefales.

  • Startnummerbelte/ race belt er nyttig om du er i et løp der du skifter klær underveis. Dette er et belte for å feste startnummeret. Det har kun feste oppe, og kan derfor være litt irriterende med tanke på hvordan det oppleves nede. Jeg snur derfor startnummeret gjerne på ryggen mellom sjekkpunktene. Om det dukker opp en løpsfotograf husk å snu den frem for å bli gjenkjent i ettertid.

  • ID. I utlandet godkjennes sjeldent bankkort med bilde. Du trenger pass.

  • Europeisk helsetrygdkort - ta bilde av det og spar vekt

  • Informasjon om reiseforsikring - ta bilde av det og spar vekt

  • Penger eller bankkort


Mer om kjøp av utstyr

Det er ikke så lett å velge klær, sko og utstyr som fungerer for deg, for din kropp, dine føtter og dine behov. Selv bruker jeg mye tid på å lese tester og omtaler, sammenligne produkter og prøve det jeg vurderer når det er mulig. Jeg opplever at det er få fysiske butikker med godt utvalg når det gjelder sko, klær og utstyr til ultraløp. Nettbutikker har mye større sortiment.

Samtidig vil du i flere sportsbutikker finne ansatte med verdifull kompetanse i denne sammenheng. De kan hjelpe deg å velge riktig ut fra dine behov, og de kan også vise deg hvordan utstyr skal brukes. Slik hjelp er verdt en del ekstra kroner.

Utstyr til løping koster en del. Husk at du i mange tilfeller kan bruke det du har, kjøpe brukt, reparere det du har, impregnere gammelt tøy og finne rimeligere alternativer enn det som blir presentert her. For noen produkter kan det være verdt å investere litt ekstra. Spesielt vil jeg si det gjelder løpejakker. En skikkelig løpejakke vil kunne være avgjørende når du møter uvær i fjellet.

Ved nettkjøp er det i mange tilfeller mulig å få rabattkoder. I ordinære sportsbutikker vil du flere steder få rabatter gjennom medlemskap i organisasjoner som DNT, Skiforeningen og Kondis. Du kan også følge de norske grossistene på facebook, og gjennom nyhetsbrev, slik at du får vite når de har vareprøvesalg.


Les mer

Sidespors råd om utstyr for løping

Miljøvennlige valg for klær, sko og utstyr til løping

Guider om Norges beste ultraløp på sti og terrengløp


Ble en Patreon til Sidespor

For kun 30 kr i måneden får du tilgang til eksklusivt innhold på patreon.com/sidespor og er med å støtte arbeidet med nettsiden Sidespor. Du kan også bruke VIPPS 620 680.

Forrige
Forrige

Miljøvennlige valg for klær, sko og utstyr til løping

Neste
Neste

Løpehansker og løpevotter: Den store guiden for å holde fingrene varme