Råd ved valg av vanntett løpejakke

På denne turen i Vestmarka brukte jeg en fôra, vanntett, pustende og vindtett jakke. Foto: Pål Lohne.

Hvordan skal et plagg både kunne være lett, pustende, vanntett, vindtett og ha lite pakkvolum? Få tips om hva du bør tenke på ved valg av løpejakke.

Tekst: Bjørnar Eidsmo

En god vanntett løpejakke er det viktigste plagget for å kunne løpe året rundt i all slags vær. Ambisjonen med denne guiden er å gi deg innsikt så du kan ta gode valg om du har behov for en bedre jakke enn den du har.

Husk også at eksisterende tøy kan få fornyet sine egenskaper gjennom riktig vedlikehold. Søk opp ditt produkt og sjekk hva som anbefales når det gjelder vask og impregnering.


For langvarig løping i ruskete vær anbefaler jeg å velge en løpejakke med disse egenskapene:

  • vindtett

  • vanntett med minst 20.000 mm vannsøyle (Gore-Tex har 28.000 mm)

  • puster godt

  • lett vekt (100-300 gram)

  • lite pakkvolum

  • tettsittende hette som sitter godt fast i motvind, bra om den kan strammes

  • refleksdetaljer

  • vanntette glidelåser

  • tapede sømmer

Hva slags jakke som passer deg avgjøres i stor grad av hvordan du skal bruke den, passform, om jakken gir deg den gode følelsen og ditt budsjett.

Høy intensitet vil kreve at jakken puster godt. Helt vanntette jakker kan puste mindre, og de letteste jakkene puster gjerne mer. Lettest er samtidig sjeldent best i tøft vær. Det bety gjerne mindre beskyttelse mot regn og skarpe kanter, berg og kvister. De letteste jakkene tåler mindre røff bruk og har kortere holdbarhet. Materialenes kvalitet er ikke så lett å vurdere som kunde.

Den perfekte balansen mellom beskyttelse utenfra og transport av svette som skal ut er den store utfordringen. Grunnet dette har jeg gjerne med både en superlett vindtett jakke, og en helt vanntett løpejakke på langtur og i ultraløp.

Videre er i hvilken grad produktet og bedriften tar hensyn til bærekraft og miljø noe å vurdere. Det varierer mye om slik informasjon er tilgjengelig og lett forståelig. Denne guiden gir deg innsikt i hva du kan se etter.


Vanntetthet

Mange jakker påstås å være vanntette (waterproof), men det varierer veldig i hvilken grad de er det. Min anbefaling er å unngå vannavstøtende (waterresistant) jakker til ultraløp, fjelløp og turer i utsatt vær over tid.

Dessverre er det få leverandører som oppgir vannsøyle. Det er en indikator for hvor godt de holder vann ute, som gjør det enklere for oss forbrukere å sammenligne. Grunnen til at dette ikke er bedre synlig kan være konkurranseforhold. Noen holder egne jakkers egenskaper for akkurat dette skjult.

En vanntett løpejakke bør som nevnt ha en vannsøyle (water column) på minst 20.000 mm mener jeg. Jakker med kun 10.000 mm vannsøyle er mer for korte byger og blir fort gjennomvåte. Dersom vannsøyle ikke oppgis på produktsiden, hender det at du får svar ved å søke på jakkens produktnavn og “water column” på Google. Da kan du finne tester som har beskrevet det.


Gore-Tex kommer i mange varianter

Gore-Tex er anerkjent og mye brukt. De kommer med ulike egenskaper og brukes i tykkelser fra ett til tre lag. Uavhengig av antall lag er vannsøylen 28.000 mm. Husk at Gore-Tex må vaskes jevnlig og impregneres for å beholde sine egenskaper.

Under er hovedkategoriene nettsiden til Gore-Tex oppgir. Innenfor disse kategoriene finnes det flere varianter.

  • Gore-Tex Shakedry: Den letteste og mest pustende varianten. Vann perler på overflaten, og du kan riste jakken når du har den på for å fjerne vann. Akkurat dette fungerer ikke så godt med drikkevest/ sekk på. Slike jakker kan få meget lav vekt og likevel ha gode egenskaper mot vann. Siden materialet er så tynt er holdbarheten mindre med tanke på rifter og hull.
    NB. Shakedryjakker trenger ikke impregnering, bare egnet vask.

  • Gore-Tex Active: Designet for raske og høyt aerobe dagsaktiviteter i dårlig vær. De er helt vindtette, ekstremt pustende og kan lett pakkes bort. Materialet er lett og mykt.

  • Gore-Tex Paclite: Designet i større grad for komfort og vandring, enn løping. Paclite omtales som mykere og at det lager mindre lyd.

  • Gore-Tex Paclite Plus: Kratigere stoff med lengre holdbarhet. Designet for vandring, fjell og klatring.

  • Gore-Tex Pro: Det kraftigste materialet. Meget holdbar. Tåler mye regn. Designet for klatring, fjellvandring, snowboard, ski og jakt. Slike jakker er dyrere og har mer vekt.

  • Gore-Tex Infinium og Gore-Tex Windstopper er bare vannavvisende.

Lær mer om de ulike varianter av Gore-Tex på siden Gore-Tex sitt spekter av produktteknologi.

Bedriftene bruker disse stoffene på ulike måter. Det betyr at Gore-Tex kan ha ulike egenskaper i en Arc’Teryx og i en Norrøna jakke, selv om materialet har tilsvarende navn.

Å ta opp konkurransen med de velkjente Gore-Tex materialene er utfordrende. Det finnes samtidig flere gode alternativer fra blant annet Inov-8, North Face og Patagonia. Eksempler på slike jakker følger.

Miljøhensyn: Impregnering av vanntette klær kan inneholde fluorkarboner. De kan være kortkjedet og langkjedet. Det siste er mest skadelig dersom det havner i naturen. Produsenter jobber med å fase ut dette, men mange har fortsatt kortkjedede fluorkarboner i sin impregnering. Det er på grunn av gode egenskaper for vanntetthet og holdbarhet.


Passform, hette og lommer

Velg en jakke med en passform for din kropp. Du vil unngå at den flagrer unødig, samtidig som du må ha plass til flere lag under. Finn riktig størrelse ved å prøve jakken, ved å bruke størrelseguider på nett eller ved å lese om andres erfaringer med størrelsene på produktsider og i tester.

Noen jakker har ekstra lengde på ryggen. Modeller for kvinner er gjerne lenger på ryggen enn tilsvarende modell for menn.

Vurder også lengden på armene. Du vil unngå at de er for korte slik at du blir kald på håndleddene, og at de er for lange slik at de irriterer og slites raskt.

Ønsker du å bruke jakken utenpå drikkevesten hvis regnvær? Da kan du trenge en jakke som har løsning for ekstra bred rygg. Dynafit, Patagonia og Salomon har slike jakker.

Hetta må sitte så godt på hodet at den ikke hindrer deg i motvind ved å gli opp og skape ekstra luftmotstand. Hetta bør derfor kunne strammes, eller ha et spesielt smart design som gjør det unødvendig. En fordel er ellers en markert brem mot regnet. En caps er ofte nyttig i tillegg for å redusere regn i øynene.

Lommer og pakking: De letteste løpejakkene kan mangle lommer. Da må du planlegge for oppbevaring på andre måter. Magebelte, rompetaske eller drikkevest er gjerne bedre oppbevaringssteder enn i en løpejakke.

De fleste løpejakker har funksjon for å pakke den sammen i en innerlomme, eller i en pakkpose. Selv er jeg ikke så opptatt av dette for denne type jakker. Jeg ønsker at en slik jakke er lettest mulig tilgjengelig når uværet kommer. Jeg dytter den derfor bare rett ned i en tilgjengelig lomme ytterst i drikkevesten. For isolasjonsjakker derimot er en slik pakkefunksjon mye viktigere.


Kulde og langvarig tid i regn

  • De fleste vanntette løpejakker vil tilslutt også slippe gjennom vann.

  • Hva du har under jakka, sammen med ditt aktivitetsnivå, er avgjørende for om du blir kald eller ikke.

  • Baselayer: Ett eller to tynne lag i teknisk ull, eller ett lag i netting og ett i teknisk ull, har jeg god erfaring med.

  • Mellomlag: Om det ikke holder med baselayer er et lag med syntetisk isolering et godt mellomplagg.

Det er videre stor forskjell på å løpe et par timer i nabolaget og å være en dag, eller et døgn i fjellet og i værharde kyststrøk. I skikkelig utfordrende forhold som varer i timevis kan det være at en noe tykkere skalljakke på 300 gram + er mer fornuftig enn de letteste på 100 gram +. Hvorvidt du er på tur, eller i en konkurranse og ekstra opptatt av vekt, er også en avgjørende forskjell.

Mer om isolerendre mellomlag: Når temperaturen kryper under null, eller om det er langvarig nedbør og mye vind, er ikke en tynn løpejakke alene nok for å beskytte deg over tid. Da trenger du også et isolerende mellomlag. Her finnes det mange løsninger. Du vil gjerne ha noe som har lite pakkvolum, men som gir ekstra luft.

Du kan bruke flere lag med ull, og du kan bruke en mellomlagsjakke med isolasjon. Selv har jeg brukt Arc’teryx Atom SL Hoody (270g), Arcteryx Proton Lightweight (340 g) og den pakkvennlige dunjakken Arc’teryx Cerium SL (200 g). Naturlig dun, som i Cerium SL er lettere, varmere og mer pakkbart enn kunstig fôr. En ulempe er at dunet kan kollapse hvis det blir vått.


Lær av andre sine erfaringer

Mange merkevarer har kundeanmeldelser på sine produktsider. Der kan det ligge nyttig informasjon.

Her er noen forslag til søk du kan gjøre på google og YouTube:

  • Jakkens produktnavn + review

  • Jakkens produktnavn + test

  • Vanntette løpejakker (+ år)

  • Best waterproof trail running jacket (+ år)

For å sikre nyere informasjon kan du også på Google velge “Verktøy”, trykk på “Når som helst” og velg for eksempel “Siste året”.


Erfaring: Lofoten Ultra Trail gav nye erfaringer om klær for løping

Under Lofoten Ultra Trail 2019 var det i stor grad konstant regn og vind opp mot kuling på utsatte steder. Til tider var det effektive kuldegrader samtidig som jeg var våt. Så tøffe forhold over så lang tid var jeg ikke forberedt på med tanke på klærne.

Skalljakken jeg brukte var god, men var godt brukt og skulle vært impregnert på nytt på forhånd. Ved første dropbag byttet jeg til tørre, men mer syntetiske lag med mindre luft i materialene under skalljakka. Det skulle vise seg å bli for lite isolasjon. Jeg burde hatt ekstra skift med mer luft, slik ull, dun, kunstig fôr og nettingklær har.

Det gikk likevel fint frem til ca 14 timer. Da jeg fikk et vondt kne og begynte å gå. Dermed ble jeg kaldere. I tillegg til at kneet ble verre, ble jeg etterhvert så kald at jeg innså at det ikke var forsvarlig å fortsette. Jeg klarte ikke å få opp kroppsvarmen. Etter 16 timer og 100 km ble dette min første DNF (did not finish). 13 av 59 løpere fullførte dette løpet. Jeg ble etterhvert oppmerksom på at flere av de som fullførte hadde lette dunjakker under skalljakkene. Det hadde jeg aldri tenkt på før at kunne bli nødvendig i et løp langs kysten i månedskifte mai/ juni.

Se også: Anbefalte vanntette løpejakker for stiløpere

Forrige
Forrige

Løpehansker og løpevotter: Den store guiden for å holde fingrene varme

Neste
Neste

Drikkeflaske med rensefilter